Nieuws‎ > ‎

Chocolade ongeletterdheid de wereld uit!

Geplaatst 27 nov 2012 08:04 door 't Bartje
De kinderen van 't Bartje kregen zaterdag een noodoproep van Piet Precies (zie: onderaan deze nieuwsbrief)!
In het Pietenhuis zijn stapels teruggestuurde chocoladeletters gevonden..deze waren verzonden naar alle uithoeken ter wereld...maar op allemaal zit een stempel 'return to sender'. De Pieten begrijpen er niks van... Alle kinderen ter wereld weten toch wel met welke letter hun voornaam begint? Wat is er misgegaan?' 't Bartje heeft zulke slimme leerlingen, zij wisten meteen te vertellen dat niet alle alfabetten hetzelfde zijn. Ze zijn dit verder aan het uitzoeken voor de Pieten. Aanstaande zondag zullen de leerlingen hun onderzoeksresultaten aan de Pieten presenteren en hopelijk zal dit het einde zijn van de chocolade ongeletterdheid!
Afgelopen zaterdag is er al ijverig gewerkt om de verschillende alfabetten op papier te zetten, uit te zoeken waar ter wereld welke alfabetten worden gebruikt en hoeveel kinderen er in die gebieden wonen. Alles om het werkdruk van de Pieten een beetje te verlichten. Er zijn ook overheerlijke pepernoten gebakken, mijters en baretten geknutseld en er is van alles geverfd. De ochtend werd afgesloten met poppenkastspel door Liva, Joop, Tijs, Daan en Teun. Foto's zijn te zien op de website van 't Bartje!
Deze week staat naast het werken uit de methodes ook in het teken van Sinterklaas.
We kijken natuurlijk allemaal erg uit naar aanstaande zondag! Denken jullie eraan om nog even langs Kari te gaan als je daar nog niet geweest bent?
Volgende week maandag en dinsdag assisteren de VO leerlingen en de leerlingen van groep 6/7 de Sint door zelf een suprise te maken/ gedicht te schrijven en een cadeautje te kopen voor degene van wie ze het lootje hebben getrokken. Sinterklaas wordt bij mij thuis gevierd. De ouders van deze leerlingen ontvangen een mailtje met uitleg.
Oproep
De verjaardag van de Sint moet natuurlijk gevierd worden met gebak! Wie-oh-wie nemen er allemaal een taart mee aanstaande zondag (2 december)?
Mochten jullie vragen hebben...bel/mail of loop even binnen bij 't Bartje!
Winterse groeten,
Rianne Wiggers
 

Aan de kinderen van 't Bartje

Hallo allemaal

Dit is een brief van de Piet precies, en ik schrijf jullie omdat ik letterlijk hulp nodig heb! Het zit namelijk zo dat mijn taak is om precies bij te houden hoeveel chocolade letters er elk jaar weer moeten worden gemaakt en naar welke kinderen deze letters moeten, daar horen natuurlijk ook de letters bij de Sint elk jaar weer naar nepal met zich meebrengt. Maar.... het lijkt erop dat er al al die jaren iets heel erg mis is gegaan met het maken en uitdelen van de letters. Een maand geleden vroeg ik namelijk Trapedoeli of hij niet even een paar pepernootjes voor bij de thee kon halen uit de vooraadkamer. Maar jullie weten ook wel hoe onhandig de Trapedoelie piet is en natuurlijk ging hij op zoek in de verkeerde kamer. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen want toen hij daar een kast opendeed werd hij letterlijk bedolven onder een zee van chocolade letters. Daar snapte ik en de pieten natuurlijk helemaal niets van!! Waarom liggen er zoveel letters bij ons in de kast? Toen we de verpakking bekeken waren het alle letters die naar de verre uithoeken van de wereldbol waren gestuurd, maar op allemaal stond een dikke stempel 'return to sender' dat betekent dat de kinderen voor wie de letters bedoeld waren ze dus niet hadden gekregen, als Sint dat te weten komt dan komt hij absoluut geen letters te kort om een hartig woordje met ons te hebben, want ieder kind heeft recht op een letter.

Maar gelukkig was Sint de wijze man die hij is, hij luisterde naar het probleem en besloot dat we een expert bureau in de hand moesten nemen om deze chocolade ongeletterdheid op te lossen. Dus hebben we heel hard jullie hulp nodig om uit te zoeken waarom kinderen in andere delen van de wereld niet de letters houden maar ze terug sturen, ze weten toch zeker wel met welke letter hun naam begint?

Dus hierbij de vraag aan jullie en de juffen. Kunnen jullie eens goed uitzoeken hoe dat zit met letters in andere delen van de wereld? Welke letters moeten we misschien gaan gebruiken om te zorgen dat deze kinderen niet langer ongeletterd zijn?

We hopen snel van jullie te horen, stuur alsjeblieft het rapport op naar Spanje zodat wij er nog wat aan kunnen doen voordat we letterlijk weer op pad moeten, natuurlijk staat daar aan riante hand pepernoten als betaling tegenover!                                         

Piet Precies

Comments