Kleuters

We werken samen met Raai de Kraai (Leessleutel), en iedere week is het weer een verassing wat hij in zijn rugzak heeft gestopt! Ook komen er soms les onderdelen van de Kleuteruniversiteit voorbij. Thema’s die gedurende het jaar passeren zijn bijvoorbeeld: Letterwinkeltje; Smakelijk eten; De ander en ik; Sinterklaas; Seizoenen; Beestenbende; Koningsdag; Bouwen; Superhelden; Te land, ter zee en in de lucht.


Een les ziet er ongeveer zo uit:


12:00    Binnenkomst ‘t Bartje, samen middageten

12:30    Vrij spelen

12:45    In de kring met Raai de Kraai en samen een verhaal lezen

13:00    Thema werkjes (knutselen, oefenen met schrijven)

13:30    Kringspelletje, liedje, verhaal, vrij spelen

14:00    Snack tijd

14:15    Verder met thema werk (evt. filmpje aansluitend aan thema, zoals Zandkasteel, HoelaHoep)

14:45    Verhaal, liedje, vrij spelen

15:00    Einde


Voor een indruk van onze school en de laatste foto updates, zie onze Facebookpagina!
Sinterklaasvoorbereidingen
Eind november stond alles op school in het teken van de komst van Sinterklaas. Er werden Pieten geknutseld, Sinterklaasliedjes geoefend, pepernoten gebakken en natuurlijk mochten alle kinderen hun schoen zetten! Voor het thema 'chocolade ongeletterdheid' werden er ook nog mooie brooddeegletters gemaakt als cadeau voor de Sint.
 
 
Thema 'baby'
Freya krijgt binnenkort een zusje en is hier helemaal vol van! Daarom werken we een aantal weken rondom het thema 'baby'! Freya's mama Jeanine komt haar dikke buik, waar een baby'tje inzit, laten zien. Uit haar tas tovert ze vanalles wat nodig is voor de baby. Daarna doen we samen de babypop in bad, krijgen alle poppen en beren een schone luier en maken we flesjes, zodat we alle poppen en beren melk kunnen geven.
 
 
 

Thema: Het Letterwinkeltje
 
In groep 1 en 2 wordt in januari en februari het boek 'Het Letterwinkeltje' gelezen. Dit boek gaat over opa Brom die in zijn winkeltje allemaal letters verkoopt; GROTE, kleine, schuine, gekleurde, dikke, dunne.
Elke week werken we over een andere letter.
Vandaag werkten we over de 'b' van bloem, boom, bril, bord, ballon, beker, bezem en nog veel meer!
Vorige week werkten we over de 'r' van roos en zagen we dat we met oo-s en de b,d,r verschillende woordjes kunnen maken die allemaal op elkaar rijmen.
 
 
Elke week strooien we met letters en maken daar woordjes of onze namen van!
Thema: Sinterklaas
Dinsdag 22 november zijn er op 't Bartje allemaal mooie Pieten geknutseld; blije Pieten, verdrietige Pieten en Bram heeft een verbaasde Piet gemaakt. Kijk maar eens...
 
 
 
 
November  thema 'Herfst'
Liedjes:
 
De spin wiedewin
De spin wiedewin, de spin wiedewin
Die weeft een web, die weeft een web
De spin wiedewin, de spin wiedewin
Die vangt daar mugjes en vliegjes in
 
Op een grote paddestoel
Op een grote paddestoel
Rood met witte stippen
Zat kabouter Spillebeen
Heen en weer te wippen
Krak, zei toen de paddestoel
Met een diepe zucht
Allebei de beentjes
Hoepla in de lucht

Maar kabouter Spillebeen
Ging toch door met wippen
Op die grote paddestoel
Rood met witte stippen
Daar kwam Vader Langbaard aan
En die zei toen luid:
"Moet dat stoeltje ook kapot?
Spillebeen, schei uit!"

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Herfst, hefst, wat heb je te koop
Duizend kilo bladeren op een hoop
Zakken vol met wind
Ja m'n kind
'k Weet niet of jij dat aardig vindt

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Paddestoelen, honderd op een hoop
'k Zet ze voor je neer
Heus meneer
Dat doe ik alle jaren weer


 
6 september
 
Vandaag kwam Margareta voor het eerst bij ons. We hebben weer lekker samen een broodje gegeten.

Daarna hebben Mika, Hanna en Freya het verhaal van Raai de Kraai aan Margreta verteld, terwijl de juf de platen erbij liet zien. We hebben in de tuin allemaal takjes en blaadjes gezocht, die hebben we opgeplakt. Zo kregen we allemaal een nest van Raai. We hebben er glimmende spulletjes van papier in geplakt (ring, armband, sleutel, muntjes), want Raai houdt van glimmende dingen. We liedjes gezongen, gespeeld en gedanst. Margreta heeft een mooi zelfportret geschilderd. Freya heeft bijna de hele middag gedanst! En Mika en Hanna ontdekten dat handpoppen ook om hun voeten konden!

 
 
30 augustus
 
Hanna, Mika en Freya waren vandaag met z'n drieën. Freya was er voor 't eerst bij. Dat was natuurlijk best even spannend. Tijdens het eten was het daardoor ietsje stiller ( volgens Hanna babbelde de juf nu veel meer, anders doen zij en Mika dat).  Na het eten kwam Raai zijn tas op tafel. Raai had weer van alles verzameld in zijn tas. We hebben zijn boek nog een keer bekeken en aan Freya het verhaal van Raai de Kraai verteld. Vandaag had Raai veertjes voor Mika en Freya meegenomen, zodat zij ook een mooie Raai de Kraai konden knutselen. Er zat nog een boekje in de tas; Nijntje in het museum. Raai vindt dit een heeeeeeeeeeeeeel mooi boekje. Dat bleef hij maar zeggen. Hanna, Mika en Freya vonden dat Raai vandaag maar gek deed, maar moesten er wel om lachen. En Raai was zo blij toen de juf het boekje ging voorlezen dat hij haar zomaar een kus gaf!
Freya kon heel goed vertellen wie ze allemaal op de plaatjes in het boekje zag: papa, mama en baby konijn (Nijntje). Nijntje ziet allemaal mooie dingen in het museum. Een schilderij van een appel, een beeldje van een blauw konijn, een mobiel van de maan en de sterren, een schilderij van een gele en een blauwe zon (Mika had nog nooit een blauwe zon gezien). Raai had ook mooie kleurplaten van Nijntje in het museum meegenomen en rode, gele en blauwe krijtjes, potloden en viltstiften. En terwijl Hanna en Freya gingen kleuren, zocht Mika de letters van onze namen op.
We hebben een liedje geluisterd/ gezongen over een olifant die met zijn dikke billen op de verfdoos is gaan zitten:
 
Rare vlekken
(uit grote liedjesboek van Marianne Büsser en Ron Schröder)

Het olifantje zit vol rare vlekken
en mama die zegt "Tjonge, dat is gek"
Ze ziet een rode en ze ziet een groene
en ook een blauwe en een bruine vlek

Ze ziet nog heel veel gekleurde vlekken
het puntje van zijn staartje dat is wit
"Dat komt ervan" zegt mama fant tenslotte
"Wanneer je boven op je verfdoos zit!"
  
23 augustus
 
Vandaag kwam alleen Hanna op school. Gelukkig was Raai de Kraai er ook nog. Na het eten hebben we gekeken wat Raai deze week in zijn rugzak had gestopt. Hij had heel veel gekleurde veertjes gevonden. Hiervan heeft Hanna een mooie, gekleurde Raai de Kraai (het leek wel een papagaai) gemaakt. Ook Raai vond 'm erg mooi geworden. Raai had ook lettertjes meegenomen. Hanna heeft de letters van haar eigen naam, Raai zijn naam en Mika's naam gezocht. Daarna hebben we een mooie beterschapskaart voor Mika gekleurd en de letters van zijn naam erop geplakt. Toen was het tijd voor een spelletje. Hanna was heel goed in Jip en Janneke memory en heeft van de juf gewonnen! We hebben nog een keer het prentenboek van Raai bekeken en gelezen. Hanna kon precies vertellen wat er ging gebeuren. Natuurlijk hebben we ook nog een keer naar Raai zijn liedje geluisterd en een stukje meegezongen. Volgende week komt Freya ook bij de kleutergroep. Zij is nog een peuter, dus iets jonger. We vinden het heel gezellig dat zij er ook bij komt!
 
 
 

17 augustus

 

Vandaag was het eerste lesdag voor Hanna en Mika op de Nederlandse school, ’t Bartje. Juf Rianne kwam hun ophalen van school. Op weg naar ’t Bartje kwamen we langs heel veel grote regenplassen. Sommige waren zo groot dat ze wel op een zwembad leken, maar dan met heel vies water erin. Op ’t Bartje gingen we eerst onze boterhammen opeten. De juf zong een liedje:

 

‘Smakelijk eten, smakelijk drinken,

hap, hap, hap,

slok, slok, slok,

dat zal lekker smaken,

dat zal lekker smaken,

eet maar op,

drink maar op.

Eet smakelijk allemaal!’

 

Mika, Hanna, Sumitra en juf Rianne waren op school. Maar wie was er ook? Raai de Kraai. Hij is met de bus meegekomen en kan nu zijn nest niet meer terug vinden. Gelukkig mocht hij van Mika en Hanna op school blijven. Zij hebben samen met de juf buiten allemaal takjes gezocht en daarvan een mooi nest gemaakt voor Raai. Raai had ook zijn rugzak meegenomen. Daarin zat een boek met mooie tekeningen en het verhaal van Raai. Er zat ook een bril in, die zet Raai op als hij een liedje gaat zingen. In zijn kladblok schrijft hij alles op wat hij niet mag vergeten. En Raai had ook nog een verfpalet meegenomen. Raai houdt heel erg van verven. We hebben samen het boek van Raai bekeken en gelezen. Daarna hebben we naar het liedje van Raai geluisterd.

 

Raai de Kraai
Lied: Raai de kraai

Refrein: Ik ben een pimpelpaarse kraai,
maak met mijn vriendjes veel lawaai.
Ik ben echt paars, is dat niet fraai?
Ik ben Raai de Kraai.
Ik zag die bus en vloog erheen en dacht: Wat zou dit zijn?
Nieuwsgierig keek ik in het rond, het leek wel op een trein.
Ik heb het goed bekeken, maar werd wel vreselijk moe.
Toen vielen op het dak mijn ogen toe.

Toen hebben Hanna en Mika de school bekeken en een hele mooie treinbaan gebouwd. En ondertussen had Raai zichzelf geschilderd. Dat wilden Hanna en Mika ook wel doen. We hebben eerst gekeken wat je allemaal nodig hebt als je gaat verven:

papier, een kwast, verf, een bakje (om verf in te doen), een schort en als je jezelf gaat verven heb je ook een spiegel nodig om te zien hoe je eruit ziet

Hanna en Mika wisten alle namen van de kleuren van de verf al heel goed! Hanna heeft een mooi schilderij gemaakt met allemaal verschillende kleuren. Mika keek in de spiegel welke kleur zijn lippen, haren, wangen, neus en ogen waren en maakte zo een heel mooi rood, wit, blauw schilderij van zijn gezicht. Hanna ging daarna ook in de spiegel kijken en schilderde zichzelf ook heel mooi na.

Daarna hebben Mika en Hanna verder gebouwd aan hun treinbaan. Toen het bijna drie uur was hebben we nog een keer alle verfspulletjes bekeken en alles benoemd. En we hebben natuurlijk nog een keer naar Raai zijn lied geluisterd.

 

Volgende week gaan we kijken hoe het verder gaat met Raai de Kraai en we gaan de komende weken (in alle groepen) werken rondom het thema ‘kunst’.